
VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ
Türkiye Cumhuriyeti VatandaÅŸlığı için gerekli ÅŸartlar 5901 sayılı kanun gereÄŸince belirlenmiÅŸ olup, doÄŸumla yada sonradan kazanılması üzerine iki ÅŸekilde alınmaktadır. Türk vatandaÅŸlığı için azami 5 yıl kesintisiz bir ÅŸekilde Türkiye'de ikamet ÅŸartı aranmaktadır. 5 yıl içerisinde 6 aydan fazla yurt dışına çıkış yapılmamış olması gerekmektedir. Bütün ÅŸartları yerine getirmiÅŸ dahi olsalar yabancı uyruklu kiÅŸilerin mutlak vatandaÅŸlık hakkı yoktur. VatandaÅŸlık baÅŸvuruları yetkili makamlarca deÄŸerlendirilerek sonuçlandırılır.
Uzun ve karmaşık bir süreç olan vatandaÅŸlık iÅŸlemlerinizde ihtiyacınız olan profesyonel destek için; yasalara uygun, güvenilir ve pratik çözümlerimizle iÅŸleminizi sonuçlandırabiliriz. Detaylı bilgi için bizimle iletiÅŸime geçebilirsiniz.
Vatandaşlığın Doğumla Kazanılması
DoÄŸumla kazanılan Türk vatandaÅŸlığı, soy bağı veya doÄŸum yeri esasına göre kendiliÄŸinden kazanılır. DoÄŸumla kazanılan vatandaÅŸlık doÄŸum anından itibaren hüküm ifade eder.
Türkiye'de doÄŸan ve yabancı ana ve babasından dolayı doÄŸumla herhangi bir ülkenin vatandaÅŸlığını kazanamayan çocuk, doÄŸumdan itibaren Türk vatandaşıdır.
Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliÄŸi dışında doÄŸan çocuk Türk vatandaşıdır. Türk vatandaşı baba ve yabancı anadan evlilik birliÄŸi dışında doÄŸan çocuk ise soy bağı kurulmasını saÄŸlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaÅŸlığını kazanır.
Vatandaşlığın Evlenme Yoluyla Kazanılması
Bir Türk vatandaşı ile evlenme doÄŸrudan Türk vatandaÅŸlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliÄŸi devam eden yabancılar Türk vatandaÅŸlığını kazanmak üzere baÅŸvuruda bulunabilir.
BaÅŸvuru sahiplerinde; a) Aile birliÄŸi içinde yaÅŸama, b) Evlilik birliÄŸi ile baÄŸdaÅŸmayacak bir faaliyette bulunmama, c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunmama, ÅŸartları aranır.
Vatandaşlığın İkamet Yoluyla Kazanılması
Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen bir yabancı, Kanunda belirtilen ÅŸartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaÅŸlığını kazanabilir. Ancak, aranan ÅŸartları taşımak vatandaÅŸlığın kazanılmasında kiÅŸiye mutlak bir hak saÄŸlamaz.
BaÅŸvuru için aranan ÅŸartlar;
a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
b) BaÅŸvuru tarihinden geriye doÄŸru Türkiye'de kesintisiz beÅŸ yıl ikamet etmek,
c) Türkiye'de yerleÅŸmeye karar verdiÄŸini davranışları ile teyit etmek,
ç) Genel saÄŸlık bakımından tehlike teÅŸkil eden bir hastalığı bulunmamak,
d) İyi ahlak sahibi olmak,
e) Yeteri kadar Türkçe konuÅŸabilmek,
f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kimselerin geçimini saÄŸlayacak gelire veya mesleÄŸe sahip olmak,
g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunmamak,
Vatandaşlığın İstisnai Haller İle Kazanılması
Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunmamak ÅŸartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aÅŸağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaÅŸlığını kazanabilirler.
a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olaÄŸanüstü hizmeti geçen ya da geçeceÄŸi düÅŸünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kiÅŸiler.
b) VatandaÅŸlığa alınması zaruri görülen kiÅŸiler.
c) Göçmen olarak kabul edilen kiÅŸiler.
Vatandaşlığın Evlat Edinilme Yoluyla Kazanılması
Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kiÅŸi, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunmamak ÅŸartıyla, karar tarihinden itibaren Türk vatandaÅŸlığını kazanabilir.